Tuesday, January 5, 2010

Maths

1. Challenging Mathematics in Primary School National Examination in Singapore

2. Free Exam papers to practice

Science Keyword Summary

1. PSLE Preparation : Pri 3 - 6, Science Keyword Summary

2.
James Ang's Really Useful PSLE Science Word-list

3. Library @ BetterGrades E-Tutor

PSLE Science

1. How are ferns different from other green plant?
ans: Ferns reproduce by spores, other green plant reproduce by seeds.

2. What are spores and how do ferns ensure continuity of their kind?
ans: Spores are produced by ferns and fungi for reproduction, and ferns ensure continuity of their kind by producing spores.

3. How do carnivorous plant adapt to ensure survival?
ans: Carnivorous plant can trap insects and small organisms for food.

4. What happens to household refuse after it has been thown into the refuse bin or down the chute?
ans: The household refuse are either sent for incineration at an incinerator or sent to dumping grounds for burial.

5. SAMPLES:
test tube A: saliva and starch
test tube B:boiled saliva and starch
test tube C:distilled water and starch

AFTER IODINE TEST:
A:solution remained unchanged
B:solution turns dark blue
C:solution turns dark blue

a)what is the iodine test used for?
ans: Iodine is used to test for starch.

b)compare test tube A and B. why did the iodine remain unchanged in A?
ans: Saliva has digested starch into sugars.

c)what is the effect of heat on saliva?
ans: The enzyme in starch has been killed (or denatured) by heating.

d)what is the purpose of test tube C?
ans: To act as a control to compare the results with Test tube A and B which contained saliva.


6.
step1:de-starch the plant.
step2:pluck a leaf from the plant and place it in chemical A.
step3:place the leaf in a test tube containing chemical B and place it in a beaker of hot water. step4:remove the leaf from the test tube and wash with chemical A.
step5:place the leaf on a tile and add a few drops of chemical C.

A)how would you de-starch a plant?
ans: Keep the plant in the dark for 48 hours.

B)identify chemicals A,B,C and state their function in the process of testing a leaf for starch.
ans:
A- Boiling water: To kill the leaf
B- Alcohol: Remove the cholorophyll
C- Iodine - Test for starch


7. How does a plant adapt itself to carry out photosynthesis?
ans: The plant grow towards light and has many leaves to increase the surface area to capture more sunlight.

8. Can magnetic force pass through an iron block and attract a steel car?
ans: No. Magnetic force cannot pass through a magnetic object.

9. Is Yeast a Fungi or Micro-organism.
ans: Yeast is both a fungi and a micro-organism.

10. What is the direction of rotation of the Earth around the Sun.
ans: West to East direction

11. Which ball (of different material but same size) will drop to the ground fastest when each drops from 5m height at the same time? A rubber ball, a wooden ball or an iron ball? Or will they reach the ground at the same time?

ans: They will reach the ground at the same time.

12. Which is heavier? A kilogram of Iron or a kilogram of feather?
ans: Both of them are one kilogram, so both are equally heavy.